Goeiemorgen ‘s morgens!

Ik beken. Ik ben een ochtendmens. Tenminste, als het voornaamste criteria is: wie ’s ochtends fris en vrolijk uit het bed springt. Een en ander zou te maken hebben met onze biologische klok. Met name de stoffen melatonine en cortisol blijken bepalend te zijn. De eerste, waarvan de aanmaak is gekoppeld aan blootstelling aan licht, zorgt voor een goede nachtrust terwijl het niveau van de tweede stof ‘s morgens blijkbaar het hoogst is en je alerter doet wakker worden. Heel (bio)logisch allemaal.

goodmorning

Maar er hangen ook gevolgen aan vast, zo blijkt uit recent onderzoek. Zo zouden ochtendmensen makkelijker carrière maken dan avondmensen (omdat ze proactiever zijn). Het gezegde ‘De wereld is aan zij die vroeg opstaan’, lijkt dus toch te kloppen, al moet ik dat nog aan den lijven ondervinden… Verklaring: ochtendmensen halen de beste resultaten op school, wat de weg vrijmaakt om te worden geaccepteerd aan de betere universiteiten, wat op zijn beurt weer tot interessantere jobaanbiedingen leidt. Bovendien zouden ochtendmensen problemen anticiperen en minimaliseren terwijl vondmensen van hun kant zijn doorgaans wel intelligenter, creatiever, humoristischer en extroverter dan hun ochtendlijke collega’s, die dan weer uitblinken door hun optimisme, proactief denken en hun zin voor detail.

Ok, maar wat zijn we daar nu mee eh? Want iedere vogel zingt zoals ie gebekt is, dat valt niet echt te veranderen. Toch kunnen bedrijven, werkgevers en people managers met deze kennis een voordeel doen: als je rekening houdt met de cyclus van elke werknemers, het ritme van elke individu accepteert en de mensen de mogelijkheid geeftzo efficiënt mogelijk te functioneren, ongeacht het moment waarop dat gebeurt en die aanpak bovendien combineert met een gezonde arbeidsethos en verantwoordelijkheidsgevoel van de kant van de werknemer, dan is de sky the limit! NWOW noemen ze dat, New World Of Work.

Advertenties

One thought on “Goeiemorgen ‘s morgens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s