€ 1000? Met plezier!

Het zou me niets verbazen moesten alle (zware) criminelen uit de wereld een voorkeur hebben om veroordeeld en opgesloten te worden in België. Waar elders maak je immers nog kans om te ontsnappen? In de VS, maar zeker in Azië en Zuid-Amerika, is het binnen de muren gevaarlijker dan erbuiten en mag je van geluk spreken als je levend je termijn mag uitzitten.

Maar goed, gisteren was het dus weer zover: een 3-tal zware jongens nam de benen uit ‘t gevang van Brugge. Allé, ze vlogen met een zucht is misschien toepasselijker …De manier waarop en het feit dat het niet de eerste keer is, doen mij toch écht de wenkbrauwen fronsen hoor.

Strafste van al: op de binnenkoer zou een gevangene nog voor de helikopter landde met een wapen gezwaaid hebben. Ook het vermelden waard: binnen een mum van tijd stonde een twintigtal gevangenen rond de helikopter en geen enkele cipier … En last but not leéast: een 22-jarige medeplichtige bleef in de gevangenis achter omdat het toestel anders te zwaar was om op te stijgen … Is dat geen materiaal dat smaakt om verfilmd te worden? Jaja, in België overtreft de realiteit de fictie nog altijd.

Ik heb een idee. Als de regering nu eens een fonds opricht waarin gewone burgers geld kunnen storten en waarmee vervolgens privé-gevangenissen gebouwd kunnen worden? In de VS hebben ze al aangetoond dat zo’n instelling zonder problemen met succes als regulier (winstgevend) bedrijf gerund kan worden. Ik denk dat iedereen hierbij zou winnen (behalve de gevangen). Als investeerder sla je zo 2 vliegen in één klap: meer veiligheid want minder gevangenen die ontsnappen én een kans op een mooie (verzekerde) return op je geld. De overheid (die zelf ook kan investeren) moet niet meer instaan voor de gebouwen en het (stakend) personeel, maar betaalt gewoon een vaste kosprijs per gevangene. De privé-gevangenis krijgt een deel verzekerd inkomen (vast overheidsbedrag) dat kan aangevuld worden met bijkomende inkomsten door het werk dat de gevangen verzetten, het uitbaten van de gebouwen, …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s