Wespen? Muggen!

Hmm, de Antwerpse Kempen heeft naar ‘t schijnt te kampen met een wespenplaag. Echt onder de indruk ben ik niet van dat nieuws. De reden daarvoor is klein, maar fijn: muggen. Wie al eens in (Noord-)Zweden geweest is, weet waarover ik het heb. Al wie voor ‘t eerst naar Scandinavië (en zeker in Zweden door de duizenden meertjes en waterplassen) trekt, krijgt van mij dan ook de raad om voldoende (goede) muggenspul mee te nemen; ook diegenen die er naar eigen zeggen toch ‘gene last van hebben’.

In Zweden verdienen teams van specialisten hun geld met het bestrijden van de kleine beestjes. Nouja, klein. Ik kan je verzekeren dat zo’n Zweedse mug groter geschapen is dan de exemplaren die we hier ‘s nacht rond onze oren horen zoemen. Bovendien had ik de indruk dat de muggen in het Noorden nog ‘vleziger’ waren dan die uit het Zuidelijke deel van het land. Ik noem ze ‘Zmuggen’. En als ik me niet vergis is het een delicatesse in trollenland: zmuggensoep, zmug op grootmoeders wijze, … 🙂

Trouwens, écht zoemen heb ik ze niet horen. ‘T zijn net vliegen, dus een zoemgeluid zou belachelijk zijn. Groter dus, maar ook (vooral) vééél groter in aantal. In sommige streken is er zelfs sprake van muggen-explosies. Dat wil je niet meemaken, ook al is de natuur prachtig, de mensen fijn en de bbq lekker.

Die Zweedse muggen gaan zitten en ze blijven zitten. En als ze bijten, dan bijten ze. Het lijkt wel of ze vlees eten. En de bobbels die ze achterlaten, dat zijn kanjers. Wie geen karakter heeft om nadien niet te krabben, die zit echt met de gebakken peren. Vraag het maar eens aan den … 🙂

Bij het bestrijden van die kleine beestjes worden de grote middelen ingezet: helikopters. Die besproeien duizenden hectares met een biologisch (in Zweden hebben ze nog écht respect voor de natuur) insecticide voordat die ambetante muggen hun aanval kunnen inzetten op de weerloze Zweden.

De muggenlarven worden bestreden met Bti, een biologisch middel. Zodra de larven de bacterie hebben ingenomen, verlammen proteïne subeenheden van de schimmel, de steekmug larven, die onmiddellijk stoppen met zich te voeden waardoor ze sterven – meestal binnen 24 uur.

Trouwens, wist je dat het enkel en alleen de vrouwelijke exemplaren zijn die ons steken en die ‘s nachts zo ambetrant rond uwe kop vliegen? Zij hebben het bloed nodig om eitjes te kunnen produceren. Het klopt dat sommige mensen meer worden gestoken dan andere. De oorzaak daarvan heeft niets te maken met "zoet bloed", wat men soms veronderstelt. Het ligt veeleer aan de individuele lichaamsgeur, maar er bestaat ook een sterk vermoeden dat de huidtemperatuur een rol speelt. Muggen zouden meer van "warmbloedige" mensen houden dan van "koele". In ieder geval reageren muggen op geuren: zweet en lichaamgeur.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken: koop gewoon een goed product en smeer je regelmatig in. Hard gaan lopen kan ook helpen als je wordt aangevallen. Maar krabben is uit den boze!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s