Mobilhomes, breed & zwaar

Vakantieplannen? Je zinnen gezet op een trip met de mobilhome of camper? Ik zou zeggen: doen! Jaja, ik weet het: ‘t is een subscène en met name opoes en omoes rijden met hun mobiele huisjes Europa rond. Maar toch: een aanrader… zelfs met kinderen. Het allerleukste vind ik dat je zelfe bepaalt hoe lang je rijdt, waarheen je gaat en hoelang je er blijft. Het is goed al een rode draad te hebben, maar het toeval en de moment zijn zeker zo belangrijk. Voorwaarde is wel dat je je goed voorbereid, niet alleen praktisch, maar ook ‘mentaal’ zullen we maar zeggen 🙂

Al wie in het dagelijks leven rondhost met een kleine vierwieler, kan voor ‘t zelfde geld immers nog niet goed manouvreren en avanceren met zo’n bak van meer dan 7 meter lang.

Bij Alpha Motorhomes weten ze dat maar al te goed. Tijdens de info-sessies die de firma houdt in het voorjaar, wordt daar redelijk wat aandacht aan besteed.

Maar wij hadden het wel vlaggen natuurlijk. Dag 1, we waren nog niet eens in zweden, moesten we het stellen zonder rechterspiegel. Hans reed gewoon te dicht tegen een busje dat langs de baan geparkeerd stond en waarvan de spiegel ook redelijk ver opzij stak. Nog een geluk dat het kleine dodehoekspiegeltjes niet uit de houder was geknald, of we hadden écht in de penarie gezeten. Uiteindelijk hebben we de hele trip zonder die grote spiegel afgelegd.

Een paar dagen later had ik het spek aan m’n been. Op het eiland Vasö wilden we de mobilhome parkeren in de buurt van een natuurpark om er een fietstocht te maken. Maar het grasperkje (het gras net afgedaan en duidelijk aangegeven met de P van parking) was eerder een zompig moerasgebiedje. Ik had dieje mobilhome nog niet stilstaan of hij was al 15 cm gezakt. Een camping-verantwoordelijke uit de buurt heeft er met de hulp van een bulldozer toch een uur over gedaan om ons uit die benarde sitiuatie te redden. Wat ik ervan geleerd heb: verzint eer ge begint, en gene paniek.

Wat we ook een paar keer voorgehad hebben is dat we bij het pakken van een bocht nog een stuk borduur meepakten met alle gehots, geknots en gebots van dien.

Zorg ook altijd dat alles wat los hangt en/of ligt op de één of andere manier vaststaat voor je vertrekt. Meer dan eens is de ijskastdeur opengevlogen. En natuurlijk moet de waterpomp af staan en de gasfles dicht staan als je rijdt. Het zijn dat soort praktische beslommeringen waar ge op zo’n verlof mee geconfronteerd wordt 😉

Parkeren en/of  verplaatsen doe je ook niet in 1-2-3. Best iemand uit de wagensturen om te gaan kijken en aanwijzingen geven. Roepen helpt trouwens niet. Eens hard op de bak slaan vanachter is beter om het stop-teken te geven.

Misschien toch nog even dit over Alpha Motorhomes: niks dan lof. Zowel bij het bestellen, het huren, de info-sessies, de last achteraf met de kapotte spiegels en na de inbraak (later meer)… zij zijn altijd zeer professioneel en to the point gebleven. De wagens die zij vehuren zijn trouwens spikspinternieuw. Onze Fiat Ducato had geen 9000 km op de teller. Een service om U tegen te zeggen. Langs de andere kant: de prijs is er ook naar. Voor 700 zuurverdiende eurokes kom je een week ver. Wie langer dan twee weken gaat moet niets bij betalen voor de km en er is ook geen afstandsbeperking (maar je moet wel de brandstof zelf betalen uiteraard en ik kan je verzekeren dat zo’n ding zuipt).

Trouwens, als je van plan bent een rijdend huis te kopen, dan heb je de mogelijkheid een optie te nemen waarbij je niet alleen een interessante korting krijgt, maar ook nog eens je vakantie terugbetaald krijgt als je de wagen eerst een seizoen laat verhuren door Alpha.

Nog iets: een gps is onontbeerlijk, maar het is heel leuk om ook een echte papieren kaart bij te hebben. Die kan je dan voor je vertrek of de avond voordien ofzo uitklappen op de tafel en dan kan je zo haast in levende lijve en op echt papier zien waar je naartoe gaat, waar je vandaan komt en wat de verhoudingen zijn. In Zweden is dat geen overbodige luxe aangezien dat land immens groot is. De lengte van Zweden van kop tot teen zullen we maar zeggen komt overeen met de afstand Antwerpen – Sicilië …

Wat ik de volgende keer zeker mee zou nemen: een kruimeldief (want zo’n mobilhome is dus binnen de kortste keren dirty as hell), een goei mat en misscchien zelfs een los trapke zo, Wat ik minder zou meenemen: kleren ( je hebt echt weinig nodig, zeker als je om de week eens gaat water en elektriciteit tanken op ene grote camping waar ook een washok is).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s