Netto meer in the pocket!

Goed nieuws voor al wie werkt: eind februari zal je 250 of 300 euro extra op je bankrekening krijgen! Reden: de Vlaamse jobkorting wordt dan uitbetaald.

Voor wie het in Keulen hoort donderen: Maandelijks wordt van je brutoloon een deel afgehouden voor de belastingen. De bedrijfsvoorheffing is dus dat deel dat rechtstreeks naar de belastingdiensten gaat. Op die manier betaal je twaalf keer per jaar een stukje van je personenbelasting, in plaats van één keer per jaar een groot bedrag. Bovendien heeft de overheid op deze manier tijdens het jaar ook werkingsmiddelen.

Nu, sinds het jaar 2007 geeft de Vlaamse regering (naast al wat er federaal zou gebeuren) een vermindering van de personenbelasting voor alle werkenden die op 1 januari van het inkomstenjaar in het Vlaamse Gewest wonen. In 2008 bedroeg de korting 200 euro en werd ze enkel gegeven aan personen met een jaarlijks belastbaar beroepsinkomen van maximum 23.000 euro. Op 19 september van vorig jaar besliste de Vlaamse Regering echter dat de vermindering, in tegenstelling tot vorige jaren, in 2009 éénmalig zal worden verrekend (in februari dus) en dat de korting wordt opgetrokken: 300 euro voor wie een brutojaarbezoldiging heeft tussen 6.980 euro en 24.375 euro; 250 euro voor wie een brutojaarbezoldiging heeft van meer dan 24.375 euro.

Met andere woorden: de Vlaamse jobkorting vermindert de bedrijfsvoorheffing van februari en verhoogt dus het nettoloon. Het dus een belastingvermindering. Je krijgt netto meer in the pocket! Hoeraaa! Omdat de belastingvermindering via de bedrijfsvoorheffing is geregeld, komt ze enkel ten goede aan wie een loon ontvangt. Dus niet voor gepensioneerden of werklozen. Zelfstandige bedrijfsleiders pikken wel een graantje mee. Die betalen immers ook bedrijfsvoorheffing.

In het geval je in februari minder dan 300 of 250 euro bedrijfsvoorheffing verschuldigd bent aan de belastingdiensten, dan wordt de jobkorting gespreid uitbetaald in februari en maart en, eventueel, ook nog april. Indien je (door omstandigheden: tijdelijke werkloosheid, ziek, zwangerschapsverlof) niet aan het werk bent in februari? dan wordt de jobkorting verrekend via je aanslagbiljet van 2010, op voorwaarde dat je in 2009 voor minstens 5.500 euro aan activiteitsinkomen hebt. Ook studenten die pas na hun diploma, in september of later in 2009, aan de slag gaan, en die aan de andere voorwaarden voldoen, zullen de jobkorting ontvangen via hun belastingberekening.

Zeg nu zelf: da’s toch goed nieuws? Wie werkt, wordt beloond. De werkloosheidsval wordt verkleind. Daardoor motiveer je mensen. Mijn gedacht? Dat gaat de goeie kant op!

Volgende stap? Schaven aan de kant waar er niet gewerkt wordt? Een beperking in tijd van de werkloosheidsuitkeringen gaat ongetwijfeld nóg meer mensen aan het werk zetten!

Technorati Tags: ,
Advertenties

2 thoughts on “Netto meer in the pocket!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s