Intussen in Antwerpen

Volgende week zondag, een dag voor mijn verjaardag, ga ik naar SOS Red het Stadspark feest. Onder de noemer “Happy Birthday, Stadspark!” zal een gratis winterfeest georganiseerd worden ter gelegenheid van de 140ste verjaardag van het historische Stadspark, met animatie en geleide wandelingen.

Maar eigenlijk zal het ook een beetje een protestactie zijn. Als steun voor Antwerpen in Actie, een verbond van Antwerpse buurtcomités die het gebrek aan inspraak van het stadsbestuur hekelt en steun tegen de plannen van het stad om het park heraan te leggen. Er werd 2,5 miljoen euro opzijgezet. De bedoeling is om onder andere sportinfrastructuur aan te leggen in het park. Het park moet ,,aansluiten op de nieuwe behoeften van de Antwerpenaar’’. Maar voor die uitbreiding en die herinrichting doen Patje en co naar goede gewoonte weer geen beroep op de mening van de Antwerpenaars in het algemeen en de buurtbewoners in het bijzonder.

Nochthans is het zeer simpel: het park moet gewoon opgekuist, gerenoveerd en onderhouden worden. Het Antwerpse stadspark is niet groot. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er zelf (te) weinig kom, zeker in de winter. Het is een prachtig en relatief onaangetast voorbeeld van landschapsarchitectuur in de belle époque, aangelegd naar analogie van een romantisch Engels park, met rotsen en een hangbrug. Ontworpen door een top-architect van die tijd. Bedoeld om te flaneren, niet om te sporten. Of staat rustig wandelen, wat rondhangen op de grasperken en genieten van de natuur nu ook al synoniem voor conservatisme? Hmm, ok, noem mij dan maar lekker ouderwets.

Interessant leesvoer:

http://www.knack.be/nieuws/belgie/heraanleg-antwerps-stadspark-stuit-op-verzet/site72-section24-article27210.html

http://www.gva.be/Antwerpen/2000/artikel.asp?art=%7B6B775C67-4B8F-49B0-A15A-CE11572CD622%7D

http://beschermstadsparkvanantwerpen.wordpress.com/

Advertenties

One thought on “Intussen in Antwerpen

  1. ik ga daar ook wel es piepen waarschijnlijk.
    En mijn vragen lijst vd stad antwerpen ligt op mijn bureau – klaar om ingevuld te worden.
    check es op antwerpen.be – je kan on line je mening geven over het stadspark. De vragen zijn natuurlijk wel door patje opgesteld hé 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s