Thuis(netwerk)

Ziezo, hier ben ik weer. Eigenlijk zou ik moeten zeggen ‘nog eens’. Want het is al (veel te) lang geleden eh, al zeg ik het zelf. Daar zijn verschillende redenen voor. Laten we zeggen, beetje samenloop van omstandigheden.

1) Facebook, waarop ik via Twitter eigenlijk de ultieme vorm van levensloggen ontdekt heb. Daardoor ben ik erover aan het nadenken om de scope van dit blogske wat te verleggen. Trouwens, ook het nieuwe Windows Live-pakket heeft me twee avonden zoet gehouden. Hier kan je het zelf ontdekken. Dit is mijn profielpagina. Messenger, Hotmail, Skydrive en Fotogalerij zijn superhandige, gebruiksvriendelijke programma’s. En ze zijn gratis!

2) Andere prioriteiten (lees, beetje druk op ‘t werk zo, die laatste week voor het gros van de wereld de riem er voor 2 weken aflegt). Zelf ga ik eind januari nog eens een weekske op de latten staan. Tot dan geven we er weer maar een lap op eh. En zelfs dat is relatief, want in de winter met die korte dagen, heb ik altijd het gevoel in de laagste vitesse te rijden.

en, last but not least, 3) ‘t was een week waarin ik volgens mij in mijn eentje zowat half de Antwerpse economie heb rechtgehouden. Een nieuwe Sony Vaio FW, een Xbox Elite en een Fujitsu Windows Home Server, dat heb ik hier allemaal naar boven gesleurd, uitgepakt, geïnstalleerd en uitgeprobeerd. En ‘t is nog niet gedaan, want ik heb ook nog extra’s besteld. Het ultieme doel is een privaat netwerk waarop ik alle hardware (wirless) kan aansluiten en waar ik alle data (docs, video’s, muziekbestande, foto’s, …) op één plaats beheer. Enfin, voor het zover is, is er nog wel wat werk aan de winkel.

Zo’n WHS kan je eigenlijk vergelijken met de centrale opslagplaats (2 x 500 Gigabytes) thuis, die overal ter wereld toegankelijk is. Dat betekent, nooit meer omkijken naar backups of zoeken naar bestanden. Alle mediabestanden zijn op elke PC of laptop beschikbaar. Ik heb er eentje aangeschaft van Fujitsu, zo’n SCALEO. Die zijn energiezuinig, zeer stil, eenvoudig te configureren en kunnen bijna onbeperkt uitgebreid worden met harddisk capaciteit. Bovendien kreeg ik 40% korting via Microsoft in de Makro. Zo’n Windows Home Server neemt ook dagelijks een automatische backup van alle computers in het netwerk. Je kan er ook je Xbox op aansluiten en zo kan je dan foto’s en video’s op je tv bekijken.

Om ook van buitenaf toegang tot je bestanden te hebben moet de breedbandrouter juist ingesteld worden. Eenmaal gekoppeld aan een Windows Live-account kan je andien overal ter wereld bij je eigen gegevens door in te loggen op servernaam.homeserver.com.

Dat klinkt allemaal ‘moeilijk’ en technisch, maar in feite is het dat niet. Wie geen lastige installaties van systemen wil en niet wil prullen aan hardware configuraties en in feite op zoek is naar een eenvoudig systeem met eenvoudige software nodig dat je gewoon in de Makro kunt kopen, moet echt niet verder zoeken. Ik denk dat WHS op termijn veel gebruikt gaat worden.

Enfin, waar sta ik nu? Wel, de nieuwe laptop is up and running. Twee uur na aankoop had ik alle Google- en Skype-brol er al afgegooid. 🙂 Ik heb me trouwens laten vertellen dat Sony voor elke Vaio 18 dollar krijgt van Google in ruil voor de pre-geïnstalleerde software. Straf!

Maar goed, die laptop is vanaf nu mijn hoofd-pc. Volgende week hoop ik m’n Office-pakket te ontvangen en dan is ie 100% up and running. De desktop in de bureau ga ik volledig herinstalleren (met Vista) en die gaan we gebruiken als rommel-pc.

Alles gaat wireless verbonden worden met de router (ook de Xbox), behalve de WHS, die ga ik vast aan de router hangen. Draadloos is en blijft een bottle neck bij het doorsturen van bestanden.

Het installeren van de Home Server zelf heeft me al bij al toch een tweetal uurtjes gekost. Je kan best (tijdelijk) een vast verbinding voorzien tussen je hoofd-pc en de router (ik dacht aanvankelijk dat ik het via wireless zou kunnen) en je zet ook best eventjes alle firewall-bescherming af. Nadien was het een fluitje van een cent. Ik heb al voor 100 giga aan muziek en foto’s overgepompt. :-). Voor alle duidelijkheid: zo’n WHS is een extra pc die 100% van de tijd ‘aanstaat’, weliswaar niet altijd draaiend, maar toch. Dat betekent dus extra stroomverbuik.

Extra informatie vind je op deze blog. Specifieke WHS-uitleg staat hier. Wordt vervolgd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s