En wie gaat dat betalen?

De Vlaamse regering trekt 1 miljard euro uit om de komende jaar meer dan 200 nieuwe scholen te bouwen. Kijk, dat is nu eens een goede maatregel. Dat daarmee heel wat werkgelegenheid wordt geschapen, is mooi meegenomen. Aan heel die infrastructuurwerken (de minister sprak zelf maar al te graag van een Obama-aanpak, tja je moet wat als je partij aan de kant staat waar de klappen vallen). Toch zijn er twee zaken die minstens even belangrijk zijn:

  • de klassen moeten uitgerust worden met voldoende goede pc’s en performante internetverbindingen
  • leraars moeten zich bewust zijn van hun opdracht en hun verantwoordelijkheid naar de leerlingen en studenten toe; niet dat de komende generaties verlegen zullen zitten om werk, maar de wet van de middelmaat mag niet gelden. Goed is niet goed genoeg! Als we de jeugd van tegenwoordig perspectief moeten bieden, dan moet het op de schoolbanken gebeuren.

Iets minder goed doordacht vind ik dan weer het voornemen van de Amerikaanse regering om, tegen de stemming van de senaat eerder deze week, tóch geld te pompen in de verlieslatende auto-industrie. Moet de overheid (lees, de belastingbetaler) nu écht overal tussen komen? De vrije markt is nu eenmaal de vrije markt hé. J-M Keynes zou het graag gehoord hebben! Wie gokt, moet tegen z’n verlies kunnen. En na een peik komt altijd een dal.

Ondertussen is het begrotingstekort, door de zondvloed aan herstelmaatregelen en steunplannen, compleet aan het ontsporen. De Franstalige partijen hebben er zelfs geen moeite mee het te laten oplopen tot meer dan 2% van het BBP. Zij weten immers dat de rekening naar aloude gewoonte toch disproportioneel aan de andere kant van de taalgrens wordt betaald. Of één en ander ook budget- en doelmatig wel steek houdt, da’s een zorg voor later (lees: de komende generatie). Want als er één ding is waar ik de Letermes en de Reyndersen van deze wereld van verdenk, dan is het dat zij volgens mij politieke keuzes maken in plaats van economische. In het bedrijfsleven is dat (normaalgezien :-)) net andersom. Tja, hoe zit het eigenlijk met die begroting? Mag het volk eindelijk eens weten hoeveel schuld we de komende maanden met z’n alleen gaan bijmaken? Dan kan ik m’n stem voor de verkiezingen van juni daar op afstemmen. But then again, no …

Laten we eindigen met twee positieve noten:

1) de kans dat jij en ik morgen onze job nog hebben is nog altijd veel groter dan dat we die verliezen!

2) de overheid kan ook op een andere (onverwachte) manier een duit in het zakje kan doen: in Charleroi is blijkbaar onder het stadhuis een heuse wijnschat gevonden van zeer dure en exclusieve wijnen en champagnes. Er gaan stemmen op om de duurste exemplaren te verkopen en zo de stadskas te spekken… 🙂

Advertenties

One thought on “En wie gaat dat betalen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s